Website Pembelajaran Pemrograman dan Info Game Terupdate

Friday, September 24, 2021

Epic Games vs Apple, Fortnite Dibatalkan Di AppStore

| Friday, September 24, 2021

Baru sahaja diumumkan, terdapat sedikit maklumat yang tidak menyenangkan mengenai industri permainan global. Tidak lama dahulu ada berita yang mengatakan bahawa Apple menolak permintaan Epic Games untuk melepaskan semula Fortnite di AppStore.

Apple juga enggan mengembalikan akaun pembangun Epic Games sehingga mereka tidak dapat melepaskan permainan Fortnite di AppStore. Konflik antara Epic Games dan Apple kini masih berlanjutan walaupun mahkamah telah mengumumkan keputusannya.

Setelah keputusan dibacakan, Epic Games mengajukan banding dan meminta Apple melepaskan semula Fortnite di AppStore. Mahkamah Persekutuan California telah membacakan keputusan mengenai konflik antara Epic Games dan Apple pada awal September 2021.

Keputusan itu menolak semua tuntutan Epic Games terhadap Apple. Tidak hanya itu, Mahkamah mengharuskan Epic Games membayar USD 3,6 Juta kepada Apple atas tindakannya yang menguatkuasakan pembayaran pihak ketiga di luar aplikasi.

Sebagai tambahan, Mahkamah Persekutuan California memutuskan bahawa pemerintah negara diharuskan untuk membuat peraturan untuk mencegah AppStore menjalankan model perniagaan anti-persaingan. Yvonne Gonzalez Rogers sebagai Hakim Mahkamah Persekutuan California juga menyatakan bahawa keputusan Apple untuk menghentikan akaun pembangun Epic Games pada bulan Ogos 2020 adalah tindakan undang-undang.

epic games vs apple fortnite unreleased on appstore

Rogers juga mengatakan bahawa tindakan menghapus akaun itu bukan tindakan yang menyalahi undang-undang dan Apple berhak menjalankan dasarnya di platform AppStore. Bukan hanya itu, Rogers juga membebaskan Apple untuk memilih sama ada mengambil semula Fortnite dan Epic Games di AppStore atau tidak.

Pasukan undang-undang Apple menulis dalam notis bahawa Apple tidak akan membenarkan Fortnite dilepaskan semula di AppStore sehingga keputusan hakim muktamad. Keputusan terakhir yang dimaksud adalah ketika seluruh proses banding mahkamah selesai.

Penolakan Apple terhadap pelepasan semula Fortnite di AppStore juga dapat dilihat dalam tweet Tim Sweeney sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Epic Games. Tim Sweeney mengatakan bahawa Epic Games tidak akan mengubah sistem pembayaran permainannya hanya untuk mendapatkan Fortnite kembali di AppStore.

Ini membuktikan bahawa Sweeney berkeras menolak dasar sistem pembayaran InAppPurchase yang diterapkan oleh AppStore untuk semua aplikasi. Namun, perlu diingatkan bahawa kemungkinan pelepasan semula Fortnite di AppStore masih ada. Itu semua bergantung pada hasil rayuan Epic Games ke mahkamah daerah persekutuan California.

Sumber: poligon

===

Baca lebih banyak artikel yang berkaitan dengan permainan mudah alih lain di laman web maklumat permainan mudah alih FajarYusuf.Com.
Ikuti Facebook Fanpages dan juga FajarYusuf.Com Google News agar anda tidak terlepas maklumat terkini!

Related Posts

No comments: