Website Pembelajaran Pemrograman dan Info Game Terupdate

Monday, November 15, 2021

Perbezaan antara PUBG New State dan PUBG Mobile

| Monday, November 15, 2021

PUBG New State telah dikeluarkan secara rasmi oleh Krafton pada hari Khamis minggu lalu dan telah menjadi salah satu permainan yang popular di kalangan pemain, terutamanya bagi peminat permainan Battleroyale. Permainan ini mempunyai visual yang menakjubkan yang hampir setanding dengan permainan PC kerana ia menggunakan teknologi yang dipanggil Global Illumination.

Bukan itu sahaja, PUBG New State juga mempunyai permainan yang lebih kompleks dan futuristik kerana ditetapkan pada tahun 2051. Tetapi apakah perbezaan antara PUBG New State dan PUBG Mobile? Ya, dalam artikel ini, Fajaryusufdotcom akan memberitahu anda tentang perbezaan antara dua permainan PUBG.

4 Perbezaan PUBG New State & PUBG Mobile

1. PUBG New State lebih futuristik daripada PUBG Mobile

Dengan menggunakan teknologi Global Illumination, PUBG New State mempunyai visual yang lebih menyenangkan mata. Bukan sahaja visual, kandungan dan ciri di dalamnya juga kelihatan lebih futuristik kerana PUBG New State mempunyai latar belakang pada tahun 2051.

Kerana ia ditetapkan pada tahun 2051, pemain akan menemui pelbagai senjata, kenderaan, dan bangunan futuristik. Beberapa senjata sedia ada juga hampir sama dengan yang terdapat dalam tajuk PUBG Mobile, seperti QBZ, Win 94, QBU, Groza, M16A4, dan lain-lain, tetapi dengan sentuhan yang lebih moden.

Semasa di atas kenderaan, pemain tidak akan menemui apa-apa yang serupa dengan tajuk PUBG Mobile, kerana di PUBG New State semua kenderaan akan kelihatan jauh berbeza seperti kereta masa depan dengan kuasa bateri, terdapat juga Tram yang bergerak ke tempat tertentu.

Bangunan dalam permainan ini juga kelihatan lebih futuristik, seperti Mall yang terbiar tetapi mempunyai lif yang masih berfungsi, hingga ke Makmal yang menawarkan pertempuran sengit di tengah-tengah koridor.

differences between pubg new state and pubg mobile

2. PUBG New State lebih kompleks daripada PUBG Mobile

Dengan pelbagai perkara futuristik, permainan yang dipersembahkan juga menjadi lebih kompleks. Seperti ciri drone yang boleh meluaskan penglihatan pemain, jadi pemain boleh mencari musuh walaupun berada di dalam rumah.

Selain itu terdapat juga ciri-ciri tambahan seperti pintu kenderaan yang boleh ditanggalkan untuk digunakan sebagai perisai tambahan, dan boleh membawa sejumlah peralatan tambahan jika beg tidak mencukupi untuk menampung.

Bukan itu sahaja, pemain juga boleh mencari Shields yang digunakan untuk melindungi diri daripada tembakan musuh. Terdapat dua jenis perisai yang ada, yang biasa dan yang lebar.

Dalam permainan PUBG New State juga terdapat Tram yang hadir untuk membuat putaran gameplay berbeza, kerana Tram boleh mengangkut pemain dan tidak boleh dimusnahkan. Dengan cara itu, pemain yang menaiki Trem untuk berpusing, tidak perlu lagi bimbang diletupkan oleh musuh mereka.

Dalam PUBG New State, pemain juga boleh menghidupkan semula rakan yang telah mati dengan Greenflare, kemudian mereka juga boleh menjadikan musuh sebagai kawan dan bukannya rakan lain.

3. Saiz fail PUBG New State lebih kecil daripada PUBG Mobile

Disebabkan PUBG New State baru sahaja dikeluarkan, kandungan di dalamnya masih tidak sebanyak di PUBG Mobile. Oleh itu, fail yang diperlukan juga tidak terlalu banyak dan berbeza dengan PUBG Mobile yang sudah mempunyai banyak fail kerana kepelbagaian fail. PUBG Mobile pada masa ini memerlukan 8GB ruang memori, manakala PUBG New State hanya memerlukan 2GB.

Bagaimanapun, saiz fail PUBG New State akan terus berkembang nanti apabila terdapat kemas kini kandungan tambahan yang disediakan oleh Krafton selaku pembangun permainan ini.

4. PUBG Mobile mempunyai lebih ramai komuniti pemain berbanding PUBG New State

Walaupun visual dan permainan PUBG New State lebih kompleks dan realistik, komuniti pemain dalam PUBG Mobile lebih ramai daripada PUBG New State. Ini pada asasnya kerana PUBG New State masih merupakan permainan baharu.

Pada masa ini, PUBG New State tidak dapat menjangkau seberapa banyak komuniti seperti PUBG Mobile, kerana pasaran permainan adalah untuk pemain yang menggunakan telefon pintar dengan spesifikasi pertengahan yang lebih tinggi. Ramai juga pemain yang tidak mahu berpindah ke PUBG New State, kerana mereka telah menghabiskan banyak wang untuk membeli kandungan item dalam permainan PUBG Mobile.

===

Ya, itulah beberapa perbezaan antara PUBG New State & PUBG Mobile. Maklumat teras yang boleh kami ambil ialah PUBG New State mempunyai setting pada tahun 2051, yang bermaksud banyak ciri baharu seperti Trem dan Drone, selain itu terdapat ciri Greenflare baharu dan menjadikan musuh sebagai rakan sepasukan.

===

Baca lebih banyak artikel berkaitan permainan mudah alih lain di laman web maklumat permainan mudah alih FajarYusuf.Com
Ikuti Fanpages Facebook dan juga Berita Google FajarYusuf.Com supaya anda tidak terlepas maklumat terkini.

Related Posts

No comments: