Website Pembelajaran Pemrograman dan Info Game Terupdate

Thursday, December 2, 2021

5 Media Sosial dengan Pengguna Terbanyak

| Thursday, December 2, 2021

Dalam tempoh pandemik Covid-19 ini, penggunaan media sosial telah meningkat dengan ketara, salah satunya adalah kerana aktiviti yang biasa dijalankan secara bersemuka (kerja, kuliah, dan sekolah) perlu dilakukan di rumah untuk membendung penularannya. daripada virus korona.

Selain menjadi sesuatu yang boleh menyokong aktiviti seseorang, media sosial juga boleh memberikan beberapa faedah lain, bermula daripada berita terkini tentang peristiwa semasa di dalam dan luar negara sehinggalah menghilangkan perasaan tertekan dengan tarikh akhir.

Jadi, media sosial apa yang paling terkenal? Semak jawapan di bawah!

1. Facebook

Baterai Facebook
Image by Mediamodifier from Pixabay

Facebook adalah media sosial yang paling popular di dunia. Dilancarkan pada tahun 2004 di Amerika Syarikat, platform yang dicipta oleh Mark Zuckerberg mempunyai 2.89 bilion pengguna aktif bulanan.

Berdasarkan data daripada Statista, Facebook akan mengalami lonjakan kepada 5 juta pengguna pada tahun 2021.

2. YouTube

YouTube Outro
Image by harshahars from Pixabay

Di tempat kedua ialah YouTube. Dengan lebih daripada 2 bilion pengguna aktif bulanan, platform perkongsian video telah dinamakan sebagai apl yang paling banyak dimuat turun di Google Play.

Bukan itu sahaja, YouTube turut mengalami peningkatan jumlah penonton Indonesia sekitar 30 peratus pada tahun ini, seperti dilaporkan CNN Indonesia.

3. WhatsApp

WhatsApp
Image by bricketh from Pixabay

WhatsApp ialah media sosial yang telah berjaya masuk ke dalam senarai “Platform Media Sosial Paling Popular di Dunia“. Pengguna aktif bulanan telah pun melepasi paras 2 bilion, anda tahu!

Tidak hairanlah setiap telefon pintar mempunyai aplikasi yang satu ini.

4. Instagram

Instagram
Image by Miguel Calata from Pixabay

Instagram adalah platform yang mesti ada untuk Generasi Z. Terdapat banyak ciri menarik di dalamnya, daripada reels hingga yang terbaru, Add Yours.

Sejak dilancarkan pada 2010, platform ini telah berjaya menjadi salah satu media sosial dengan pengguna paling aktif. Di Indonesia sahaja sudah ada 91 juta orang yang mempunyai Instagram.

5. TikTok

TikTok
Logo TikTok (Wikipedia).

Satu lagi media sosial yang popular ialah TikTok. Menurut data dari Menara Sensor, platform China telah dipasang 3 bilion kali di App Store dan Google Play.

Bukan sahaja TikTok aplikasi yang paling banyak dimuat turun tahun ini, ia juga mempunyai 1 bilion pengguna aktif bulanan.

===

Jika anda suka membaca posting seperti ini, teruskan melayari laman web FajarYusuf.Com.

Related Posts

No comments: